On monia tapoja tehdä salibandyvarusteita. Tämä on Fat Pipen tapa.
Pyrimme pala kerrallaan vähentämään taakkaa ympäristöllemme.

Tsekkaa alta, kuinka matkamme etenee kohti vastuullisempia salibandyvarusteita.

Made in Fat Pipe
Factory Finland.

Kaikki Fat Pipen tuotteet on suunniteltu Suomessa. Siitä hyvästä mailoillemme on myönnetty Avainlippu-merkki sekä tekstiileillemme Design from Finland -merkki.
Fat Pipe tehdas

Suunniteltu Suomessa.
Valmistettu...

Alkuperämaa

Tekstiilien materiaalit

Materiaalilla
on merkitystä.

Enemmän fättiä.
Vähemmän muovia.

TUOTEPAKKAUKSET JA PAKKAAMINEN:

Tehokas tehdas.
tehokas jätteen lajittelu.

Kierrätys

Kerralla enemmän.

Kuljetus & Maahantuonti

Fat pipe tehdas

MADE IN FAT PIPE
FACTORY FINLAND.​

Kaikki Fat Pipen tuotteet on suunniteltu Suomessa. Siitä hyvästä mailoillemme on myönnetty Avainlippu-merkki sekä tekstiileillemme Design from Finland -merkki.

Suomalaisen Työn Liiton Avainlippu-merkki kertoo kuluttajalle, että tuote on tuotettu ja valmistettu Suomessa. Design from Finland-merkki kertoo tuotteen suunnittelun ja tuotekehittelyn tapahtuneen Suomessa, mutta tuote on valmistettu muualla. Molempien merkkien käyttäjät sitoutuvat toteuttamaan vastuullisuutta ja tuotteiden tulee olla tiettyjen vaatimusten mukaisesti tuotettu.

Fat Pipen mailamalliston suunnittelu, tuotekehitys ja kokoonpano tapahtuu Suomessa, Helsingissä, Vartiokylässä. Saatavuussyistä grippimme ja vartemme valmistetaan alihankintana ulkomailla. Grippien ja varsien ulkonäkö, sekä tekninen toteutus on meidän sunnittelemaamme.

Alkuperämaa

SUUNNITELTU SUOMESSA. VALMISTETTU...

Fat Pipen tekstiilien suunnitteluprosessi tapahtuu Vartiokylässä suunnittelijan ja salibandyn asiantuntijoiden tiimityönä. Fat Pipen tekstiilimallistot suunnitellaan pitkäikäisiksi, kestäviksi ja toimiviksi urheiluvaatteiksi ja -varusteiksi, joita testataan ja kehitetään yhteistyössä liiga- ja harrastajatason pelaajien kanssa. Mallistoja päivitetään kerran vuodessa, mutta osa malleista jatkaa olemassaoloaan useamman vuoden päivittymällä vain logoistaan ja väreistään. 

Fat Pipen vaatteiden, asusteiden ja varusteiden valmistusmaat ovat Kiina, Taiwan, Intia, Pakistan ja Tsekki. Näissä maissa meillä on luotettavia tehtaita, joiden avulla löydämme oikeat materiaalit ja valmistamme tuotteet. Tutkimme parhaillaan mahdollisuuksia siirtää tekstiilituotantoamme enemmän Eurooppaan.

Valvomme tuotteidemme laatua ja vaatimustenmukaisuutta itse, ja tapaamme tehtaamme edustajia aika-ajoin paikan päällä tehtaalla ja kansainvälisillä messuilla. Kaikki tehtaamme noudattavat vähintäänkin EU:n REACH-asetuksia (Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals).  Valmistajillamme on vaihtelevasti erilaisten eettisten ja kestävää kehitystä edistävien yritysvastuujärjestöjen auditointeja ja sertifikaatteja.

materiaalit

Materiaalilla on merkitystä.

Kaikki Fat Pipen tekstiilituotteet valmistetaan laadukkaista ja testatuista materiaaleista. Järkevillä materiaalivalinnoilla lisäämme tekstiilien käyttöikää. Urheiluvaatteissa käytetään paljon synteettisiä kuituja tai sekoitekankaita. Synteettisen kuidut tuovat vaatteelle hyviä ominaisuuksia kuten lujuus, kestävyys, muokattavuus, mittapysyvyys ja monikäyttöisyys.

Esimerkiksi polyesteri on maailman tuotetuin kuitu ja sen käytöllä tekstiileissä voidaan parantaa neuloksen tai kudotun kankaan hyviä puolia kuten käyttömukavuutta, värinkestoa ja nopeampaa kuivumisaikaa. Vaikkakin öljypohjaista polyesterin käyttöä kyseenalaistetaan kestävän kehityksen maailmassamme, se pidentää myös tuotteen elinkaarta ja lisää uusiokäyttöä.

Osallistuimme polyesterisellä Fat Pipe pelipaidalla Suomen Akatemian rahoittamaan CircDNet-hankkeeseen yhteistyössä Suomen Ympäristökeskuksen kanssa, jossa tutkittiin eri toimijoiden ja tuotteiden kiertotalouteen ja elinkaaridataan (LCA) liittyviä kytköksiä. Hiilijalanjäljen lisäksi projektissa pohdittiin myös muita kestävyys- ja ympäristövaikutuksia. Polyesterisen pelipaitamme hiilijalanjälki on 0,03 kg CO₂e/käyttökerta, perustuen noin 200 käyttökertaan. Jos haluat tietää tarkemmin hankkeeseen osallistumisestamme, pääset linkkiin tästä:
Fat Pipe pelipaidan elinkaaridata (LCA)

Tekstiilituotteen ekologisuuteen vaikuttaa sen koko elinkaaren kuormittavuus ympäristölle eli mm. tuotteen valmistusvaiheiden energiatehokkuus, käyttöikä ja ajattomuus, kierrätysmahdollisuudet ja uusiokäyttö. Fat Pipe vaatteet ja asusteet tuotetaan kestävistä materiaaleista käyttötarkoitus huomioiden.

Päälle puettavista tekstiileistämme, tai niiden pakkauksista, löytyy tuoteseloste, hoito-ohjeet ja valmistusmaa. Tekstiilit pysyvät pidempään käyttökelpoisina noudattamalla niille annettuja hoito-ohjeita ja huoltamalla tuotteita säännöllisesti. Keinokuituisista tekstiileistä irtoaa jokaisen konepesun yhteydessä haitallisia mikromuoveja ympäristöömme. Jätevedenpuhdistamot eivät niitä pysty suodattamaan tehokkaasti. Mikromuoveja keräävän pesupussin käyttö vähentää näiden haitallisten muovien kulkeutumista vesistöihimme ja pidentää myös itse tuotteen käyttöikää. Pesupussiin kerääntyneen mikromuovin voi helposti kerätä kierrätykseen oikein.

Kestävyys

Uusi tekstiili

+3v käytetty

Uusi tekstiili

+3v käytetty

TUOTEPAKKAUKSET JA PAKKAAMINEN:

ENEMMÄN FÄTTIÄ. VÄHEMMÄN MUOVIA.​

Fat Pipen vaatteiden, asusteiden ja varusteiden pakkauksissa olemme pyrkineet minimoimaan muovin käytön. Täysin muovittomaksi emme voi kaikkien tekstiilituotteiden osalta siirtyä, koska kuljetuksen aikana ne ovat alttiina pölylle ja kosteudelle ja muovi antaa suojaa tuotteelle, ettei se vaurioidu matkan aikana.

Vuonna 2020 uudistimme pakkausmetodimme suurimmassa osassa Fat Pipen vaatteita niin, että tuotteet mahtuivat 50-60% aiempaa pienempiin muovipakkauksiin. Fat Pipen asusteiden, kuten sukkien, hikinauhojen ja pääpantojen, kuluttajapakkauksemme ovat tulevaisuudessa kaikki muovittomia pahvipakkauksia. Tähän aloimme siirtyä vuonna 2019. Kypärämme pakataan muovittomasti vain kankaiseen pussiin, jota voi käyttää kätevästi sen kuljetus- ja säilytyspussina.

kohti ekologisempia pakkauksia

KIERRÄTYS

TEHOKAS TEHDAS.
TEHOKAS JÄTTEEN LAJITTELU.

Fat Pipen Vartiokylän tehokas tehdas ja tuotanto skaalautuu tilattujen tuotteiden mukaan. Tämän lisäksi myös olemme pyrkineet tehokkaampaan jätteen lajitteluun tehtaallamme.

Fat Pipen mailojen komponentteja, tekstiilituotteita ja varusteita purkaessamme varastoon ja pakatessamme asiakkaalle syntyy pahvi- ja erilaisia muovijätteitä. Varastossamme ja tehtaallamme lajitellaan kaikki jätemateriaalit omiin keräysastioihinsa, joista ne kuljetetaan säännöllisin väliajoin jäteasemalle tai kierrätyksen.

Yrityksessämme on panostettu myös muihin jätteenkeräyspisteisiin ja niitä löytyy merkattuna useammasta paikasta toimitiloissamme. Niissä on omat jäteastiat mm. pattereille, metallille, paperille, pahville, muoville, ongelma- ja sekajätteelle. Jokaisessa työpisteessä on paperinkeräyslaatikko, vaikka pyrimmekin mahdollisimman paperittomaan työskentelyyn.

Tekstiilien erilliskeräys tulee pakolliseksi EU:ssa vuonna 2025 ja Suomessa se pyritään aloittamaan jo vuonna 2023. Meiltä jäävä käyttökelpoinen poistotekstiili on aina kerätty uusiokäyttöön eri hyväntekeväisyysjärjestöille. Varsinaista tekstiilijätettä meiltä ei juurikaan tule, mutta esim. tuotereklamaation kautta meille palautunut käytetty vaate tullaan keräämään tekstiilijätteiden erilliskeräykseen, kunhan se toteutuu.

Kuljetukset, maahantuonti ja jakelu

Kerralla enemmän.

Vuoden 2021 saapuvien kuljetusten ja jakelumme päästöt olivat 4,1 % hiilijalanjäljestämme.

Maahantuonti ja saapuvat kuljetukset

Fat Pipen vaatteet, varusteet, asusteet ja osa mailojen alihankkijoilla tuotetuista komponenteista tuodaan Suomeen joko laivalla, junalla tai lentokoneella, koska niiden tuotantomaat ovat Kauko- ja Lähi-idässä. Euroopasta tilattu tavara kuljetetaan rekoilla.

Aikataulutamme tekstiilien tuotantoketjun mahdollisimman tarkasti ja suunnittelemme kuljetusmuodot yhdessä huolitsijamme kanssa ajoissa, että pääsemme mahdollisimman taloudelliseen, ekologiseen ja tarkoituksenmukaiseen kuljetusmuotoon.

Laiva- eli merikuljetus on meille yleisin kuljetusmuoto, kun tuomme maahan esim. kontillisen tai lavallisen tekstiilituotteita. Meriteitse kuljetus saattaa kestää useita viikkoja, kunnes se on määränpäässään, mutta se on silti ekologisimpia ja taloudellisimpia tapoja kuljettaa raskasta lastia Kaukoidän maista.

Toinen Fat Pipe-tuotteiden kuljetusmuoto Aasiasta on ollut raidekuljetus, joka myöskin on hyvin ekologinen sekä hieman nopeampi kuin laiva. Lisäksi olemme käyttäneet yhdistelmäkuljetuksia eli tavara kulkee osan matkaa laivalla ja osan junalla. Yhdistelmäkuljetuksella ja junakuljetuksella säästetään aikaa. Raidekuljetus on meille uusi kuljetusmuoto ja tavoitteemme on käyttää niitä jatkossa mahdollisuuksien mukaan. Maailman epävakaan tilanteen vuoksi junakuljetukset eivät ole olleet järkevä, eivätkä edes aina mahdollinen vaihtoehto Aasian tuotantomaista vuonna 2022.

Lentokuljetusmuotoa vältämme. Se on toki nopein tapa kuljettaa tavaraa globaalisti, mutta energiatehokkuudeltaan sekä ympäristöystävällisyydeltään huonoin kuljetusmuoto.

Jakelukuljetukset

Suunnittelemme tuotteiden toimitukset asiakkaillemme järjestelmällisesti ja koordinoimme lähtevät tilaukset kustannustehokkaasti ja mahdollisimman yhtenäisiksi. Jakelupalvelun ostamme luotettavilta ja tutuilta toimijoilta, jotka tiedämme vastuullisiksi ja joilta on saatavissa päästöraportit.

Kannustamme seurayhteistyökumppaneitamme kartoittamaan ja keskittämään tilauksiaan. Kehotamme heitä tilaamaan tuotteita samanaikaisesti joukkueille ja vain todelliseen tarpeeseen. Tavoitteemme on tehostaa jakelua ja vähentää toimituksiemme päästöjä entisestään.

FAT PIPE PELIPAIDAN ELINKAARIDATA, LCA

FAT PIPE PELIPAIDAN ELINKAARIDATA, LCA

Osallistuminen Suomen ympäristökeskuksen kanssa CircDNet-hankkeeseen Fat Pipe pelipaidan elikaaridatalla:

Osallistuimme urheiluvaatemerkkinä Suomen Akatemian rahoittamaan CircDNet-hankkeeseen, jossa tutkittiin eri toimijoiden kanssa kiertotalouteen ja tuotteiden elinkaaridataan (LCA) liittyviä kytköksiä. Keräsimme datan polyesteriselle pelipaidallemme tutkimusta varten. Tuotteen hiilijalanjäljen lisäksi projektissa pohdittiin myös muita kestävyys- ja ympäristövaikutuksia.

(Horn, S., Mölsä, K, Sorvari, J., Tuovila, H. and Heikkilä, P. (forthcoming) Environmental sustainability assessment of a polyester T-shirt, comparison of circularity strategies. SYKE, VTT)

Hankkeen edetessä meille vahvistui käsitys pelipaitamme laadukkuudesta ja kestävyydestä, käyttöön suunnitellusta ja tarpeeseen ostetusta pitkäikäisestä tuotteesta, jolla ei ole pikamuodin ongelmia. Polyesterisen pelipaitamme hiilijalanjälki on 0,03 kg CO₂e/käyttökerta. Se on vain kolmasosa esimerkiksi puuvillaisen T-paidan hiilijalanjäljestä (Sandin, G., Roos, G., Spak, B., Zamani, B., Peters, G., 2019. Environmental assessment of Swedish clothing consumption. Mistra Future Fashion report number: 2019:05), johtuen pelipaitamme pitkästä elinkaaresta ja perustuen siihen, että käyttökeroja paidallamme olisi vähintäänkin 200.

Hanke laittoi miettimään tekstiilituotteittemme hoito-ohjeistuksia ja materiaaleja. Laskelmista selvisi, miten paljon treeni- ja pelipaidan käyttövaiheella, kuten pesu- ja kuivauskerroilla, on vaikutusta tuotteen hiilijalanjälkeen. Jos tuotteemme käyttäjä pystyisi puolittamaan pesukertojen määrän, se vähentäisi 35 % paidan ympäristövaikutuksista, kuten ilmastonmuutosta, luonnonvarojen ehtymistä ja makean veden rehevöitymistä.

Tulokset saivat pohtimaan myös käyttämämme polyesterin korvaamista osin kierrätetyllä polyesterillä sekä tuotteen kierrätys- tai käyttömahdollisuuksia, kun tuote luokitellaan poistotekstiiliksi. Tällä hetkellä kierrätetyn polyesterikuidun käyttö Fat Pipe peli- tai treenipaidan materiaalina nostaisi pelipaidan tuotantokustannuksia, mikä nostaisi myös kohtuuttomasti paidan hintaa kuluttajalle. Päätimme tutkia ja testata ekologisia vaihtoehtoja lisää valmistajiemme kanssa. Vastuullisten arvojen globalisoituessa vahvemmin, uskomme kierrätettyjen ja ympäristöystävällisempien materiaalien mahdollisuuksiin enemmän tavallisten urheiluvaatteiden ja brändien käytössä tulevaisuudessa sekä poistotekstiiliksi luokiteltujen tuotteiden parempiin mahdollisuuksiin kierrättää, hyötykäyttää tai hävittää tuotteet vieläkin ympäristöystävällisemmin.